Besplatna dostava za porudžbine preko 4.500 dinara.

Kako odabrati pravu košulju za odelo

Svako ko je ikada tražio savršenu košulju odlično je upoznat sa mukama koje takva potraga nosi sa sobom. Ne samo da je teško snaći se među različitim veličinama i brojevima, nego je još teže izabrati pravi kroj.

Svako ko je ikada tražio savršenu košulju odlično je upoznat sa mukama koje takva potraga nosi sa sobom. Ne samo da je teško snaći se među različitim veličinama i brojevima, nego je još teže izabrati pravi kroj. Jedna od tajni koju najbolje obučeni muškarci dobro znaju je da je važnije pronaći košulju savršenog kroja za svoju građu, nego izabrati kroj koji je trenutno u trendu. Ako si trenutno okupiran pronalaskom prave košulje koja će odlično da ti stoji i lepo da se slaže sa tvojim odelom, na pravom si mestu. Evo šta je najvažnije da znaš o izboru idealne košulje:

Izaberi pravi kroj i model

Pre nego što kreneš u potragu za savršenom košuljom, dobro bi bilo da razmisliš o tome kakav kroj i model ti najbolje stoji. Pravi model košulje ti omogućava da se nesmetano krećeš dok suptilno ističe tvoju građu. Na tržištu su trenutno najpopularniji sledeći modeli:

Slim fit košulje najbolje stoje muškarcima čiji je torzo uži. Ako ti se često čini da košulja koju nosiš nije baš krojena po tebi, da ima viška materijala čak i kad uzmeš svoj broj, slim fit košulja je pravi izbor. Ako si krupan i atletski građen, ova košulja može da istakne tvoju figuru, ali ćeš se osećati kao da te steže dok je budeš nosio.

Classic/Regular fit košulje su najpopularnije iz razloga što dobro stoje muškarcima različitih građa. Iako ostavlja malo više prostora od slim fit košulje, nije prevelika i ne čini se kao da visi na ramenima. Ovaj model odlično izgleda kada se upaše u pantalone.

Casual fit košulje su krojene sa idejom da se ne upasuju u pantalone, pa su im rubovi kraći nego kod classic fit košulja. Isto tako, ima više mesta za ruke i ramena, što daje veću slobodu pokreta kada se nosi.

Loose fit košulje su najbolji izbor za neobavezne prilike. Krojene su tako da ostavljaju puno mesta oko ruku, grudi i struka, ali treba da se vodiš svojim merama kako ne bi kupio košulju koja ti je prevelika. Treba lepo da ti stoji na ramenima, da ima prostora između kragne i vrata, a rub treba da bude ispod nivoa kaiša. Ove košulje nisu predviđene da se nose sa odelom.

Saznaj svoje mere

Sad kad si upoznat sa različitim modelima košulje, vreme je da saznaš svoje mere kako bi pronašao onu koja će ti savršeno stajati. Ako ne želiš da se meriš u prodavnici, to lako možeš da obaviš kod kuće koristeći krojački metar ili komad neelastične trake. Pokušaj da se izmeriš sam ili možeš da pitaš prijatelja ili člana porodice za pomoć, ali najvažnije je da budeš precizan.

Obim vrata: Obmotaj metar ili traku oko dela vrata gde se spaja sa ramenima. Na tom mestu je vrat najširi, pa ako želiš da nosiš košulju sa užom kragnom, to je broj koji ti treba. U suprotnom, dodaj santimetar ili dva kako bi dobio više mesta.

Obim grudi: Ovaj obim meriš na najširem delu grudi. Traka ili metar treba da prođu tik ispod pazuha, ali nemoj previše da stegneš. Malo više prostora oko grudi znači da ćeš moći lakše da pomeraš ruke i duboko da dišeš bez bojazni da će dugmad da otpadnu kada to budeš uradio.

Obim struka: Kako bi dobio obim struka, obmotaj metar preko stomaka tako da pokrije pupak. Ako ti ne smeta da košulja bude uža, to je to, a ako bi voleo malo više mesta, dodaj santimetar ili dva.

Dužina ruku: Za merenje dužine ruku trebaće ti pomoć prijatelja, jer treba da napraviš dve mere. Prvo izmeri rastojanje između dna vrata (sa leđne strane) i ramena, a zatim izmeri ruku od samog ramena do ručnog zgloba, vodeći računa da lakat malo saviješ kako bi imao više mesta. Kada sabereš ta dva broja, dobićeš dužinu rukava koja ti odgovara.

Odaberi pravi materijal

Možda ti se čini da nije baš važno od kog materijala je košulja koju nosiš, ali itekako jeste. Po svaku cenu gledaj da izbegneš veštačke materijale poput poliestera i poliamida. Ovi materijali ne daju koži da diše, i kad obučeš ovakvu košulju uz odelo, činiće da se dodatno znojiš. Umesto toga, izaberi košulju od  prirodnih materijala kao što su pamuk, lan i vuna jer će ti biti mnogo prijatnije da je nosiš ispod odela. Dobar izbor mogla bi biti i košulja napravljena od gušćeg i kvalitetnijeg pamuka koja se ne gužva, pa neće biti potrebe da je peglaš pre nego što je obučeš.

Večita nedoumica: dezen ili jednobojno?

Ako nisi siguran koje boje ti najbolje stoje, sa klasičnim bojama košulja sigurno nećeš omašiti. Bela košulja uvek će odlično izgledati, bilo da se nosi sa odelom ili bez, a svetlo plava, krem, roze ili siva ne zaostaju mnogo. Pastelne nijanse lako se uklapaju i dobro izgledaju kada se kombinuju sa tamnim bojama i dezenima, pa ako nosiš takvo odelo, pastelna košulja lepo će da izbalansira dezene. Vodi računa da odelo tamnih boja najbolje izgleda kada se kombinuje sa svetlom košuljom, a košulju tamnih boja izaberi samo ako ne planiraš da nosiš sako da te ne bi „progutale“ tamne nijanse. Košulje na pruge se takođe smatraju klasikom, mada su u poslednje vreme muškarci počeli da nose i karirane košulje sa odelima.

Kad je reč o modi, postoji nebrojeno mnogo pravila i smernica koje su često kontradiktorne. Da li je neka boja u trendu ili ne, kakav kroj se danas nosi, koji asesoari i modeli cipela su popularni su samo neke od sitnica koje se menjaju svakog dana. Ako želiš da uvek budeš lepo i elegantno obučen bez da provedeš sate preispitujući svaki komad garderobe koji imaš u ormaru, biraj odeću koja odgovara tvojoj figuri i u kojoj se dobro osećaš. Upravo je to tajna najbolje obučenih muškaraca – pažljivo odabrani komadi koji stoje kao saliveni.

Designed & developed by: