Besplatna dostava za porudžbine preko 4.500 dinara.

Kako se oblače muškarci u Italiji: Lekcije o eleganciji i sofisticiranosti

Kada govorimo o dobro obučenim muškarcima, ko Vam prvo pada na pamet? Englezi i njihov ležeran stil? Nemci koji vole da kombinuju sandale i bele čarape? Francuzi sa svojim beretkama, kišnim mantilima i odećom na pruge? Ili pak pomislite na italijane i njihova savršeno skrojena odela, besprekorno opeglane košulje, i modne dodatke na kojima neizostavno zastane pogled? Italija već stotinama godina važi za državu kojoj je moda u fokusu, i gde muškarci i žene nose luksuznu garderobu. A kako se to oblače muškarci u Italiji i šta je to što ih izdvaja od svih drugih? 

U dodiru su sa tradicijom

Italijani su veoma ponosni na svoju dugu i bogatu istoriju i tradiciju, i to s razlogom. Italija je vekovima prednjačila u raznim oblastima: nauci, umetnosti, sportu, modi… To je samo jedan od razloga zbog kojih oni vole i poštuju svoju tradiciju, a to se lako može videti i u njihovom odnosu prema oblačenju. Ako postoji dress code za neki događaj ili neko mesto, oni će ga se strogo pridržavati. 

To znači da se svuda mogu videti lepo obučeni muškarci u formalnim sakoima, snežnobelim košuljama, i lepim odelima. Uprkos vrućini, nosiće duge pantalone ukoliko je to propisano na radnom mestu, pa čak i ako je u pitanju jedno od onih „nepisanih“ pravila. Iako neki muškarci nepisana pravila više smatraju smernicama, Italijani ih veoma poštuju. 

Uvek biraju kvalitet

Jedan od postulata kojima se mnogi od nas vode je i onaj stari koji kaže da kvalitet uvek treba staviti pre kvantiteta. Iako je ovo lekcija koju svi polako učimo tokom života, čini se kao da su je Italijani upili odmah na rođenju. Italijanskim muškarcima je kvalitet odeće daleko ispred kvantiteta, i nije neobično da neke odevne komade često oblače, a kombinuju ih na različite načine. 

Ovo znači da svoju odeću često plate mnogo više, ali je zato i mnogo duže nose. Košulje jednostavnih linija i fantastičnog sastava ne gube oblik ni nakon što su puno puta obučene, pa nema veze što nemaju desetine različitih komada u ormaru. Fantastični italijanski kaputi od vune neretko se prenose s generacije na generaciju, a tople jakne jarkih boja ne izblede ni posle nekoliko sezona. 

Ne zanemaruju detalje

Kad je reč o sitnicama koje život znače, Italijani gaje posebnu ljubav prema neobičnim ali i elegantnim aksesoarima. Ponekad su u pitanju izbori koje bismo okarakterisali kao „hrabre“ – svilene ešarpe sa cvetnim dezenom ili upadljivo šarene čarape koje se naziru ispod elegantnih crnih pantalona. S druge strane, mnogo češće se nose elegantni komadi koji na prvu loptu ne privlače pažnju – dugmad za manžetne sa poludragim kamenjem, svilena kravata vezana u Trinity ili Merovingian čvor, ili kvalitetni kožni kaiš sa diskretnom kopčom. 

Znaju šta im dobro stoji

Svest o tome šta je popularno, ali i hrabrost da se od trendova odstupi, jedna je od glavnih odlika (i odluka) modernih i dobro obučenih Italijana. Kada kao tinejdžeri prođu kroz fazu eksperimentisanja sa odećom, muškarci u Italiji se prvo veoma dobro upoznaju sa različitim krojevima i pažljivo odaberu one koji im dobro stoje. To znači da se u njihovim ormarima možda može pronaći puno komada odeće, ali će izbor krojeva zato biti veoma mali.

Italijani odlično znaju šta se sve nudi na tržišu, ali još bolje znaju šta im iz te ponude stoji kao saliveno. Slim ili regular fit košulje, boot cut ili ravne farmerke, sako sa ili bez naramenica… Izbor je velik, i lako je pogrešiti pri kupovini, naročito ako se vodite onim što je trenutno popularno, a ne svojom građom. Italijani, zato, veoma retko prave takve greške i retko odstupaju od onoga što znaju da im odgovara. 

Zrače samopuzdanjem

Kada po strani ostavimo sve trikove sa odećom koje možemo da „pokupimo“ od Italijana, ipak postoji još nešto po čemu se vidno izdvajaju od svih ostalih. Pažnja sa kojom pristupaju biranju odeće kao i količina vremena i truda koju ulažu u svoj izgled, nije nešto što se treba zanemariti. Italijani ne izlaze iz kuće sa naborima na odeći već rado ulažu svoj novac u posebne košulje koje se ne gužvaju i ne peglaju

Oni nose uglancane cipele, sako koji im ističe ramena, pantalone koje im stoje kao salivene, i pažljivo odabran aksesoar koji čitavu tu kombinaciju zaokružuje. Njih prati ne samo dašak odličnog parfema, već i pogledi slučajnih prolaznika koji se bez izuzetka okreću za njima u prolazu i posmatraju ih sa odobravanjem i divljenjem. 

Italijanski muškarci su svesni činjenice da svi oko njih mogu da primete da su izuzetno negovani, uredni, i dobro obučeni – a to je nešto što im daje još više samopouzdanja.

Designed & developed by: