Besplatna dostava za porudžbine preko 4.500 dinara.

Prvi utisak: Kako se obući za poslovni sastanak

Prvi utisak je moguće ostaviti samo jednom, a kada je reč o poslu, veoma je važno da prvi utisak o Vama bude pozitivan.

Ako Vas očekuje razgovor za posao ili važan poslovni sastanak sa šefom i poslovnim partnerima, potpuno je očekivano da budete pomalo nervozni i da se pripremite unapred. Proverite da li je prezentacija spremna, da li imate sve dokumente, i gde i kad se sastanak održava. I pored svih ovih priprema, prvi utisak koji ćete ostaviti može biti loš ako ste neadekvatno obučeni. Dame će lako pronaći savete o poslovnoj garderobi, ali muškarci? Da li znate kako se obući za poslovni sastanak?

  • Košulja

Kad je reč o odabiru savršene košulje , najvažnije je odgovara Vašoj građi tela i da da Vam dobro stoji. Košulja koja je prekratka i preuska ostaviće utisak da Vas steže i guši, dok će prevelika košulja učiniti da izgledate kao dečak koji nosi tatinu garderobu. Košulja mora da bude dovoljno komotna da Vam omogućava da se lako krećete, ali ne toliko da visi na Vama. Kada je reč o boji i dezenu, sa klasikom nikada nećete pogrešiti: crne, bele i svetloplave košulje već dugo su standard u poslovnom svetu. Ako volite šare i dezene, dobro bi bilo da odaberete pruge ili sitnu kariranu šaru, jer su diskretne i lako uklopive. Ukoliko se brinete da će se košulja izgužvati i da ćete ostaviti loš utisak, uvek možete da odaberete košulju od posebnog blenda pamuka koji se lako pegla i ne gužva , jer ćete znati da izgledate uredno u svakom trenutku.

  • Pantalone

Kod pantalona je veoma važan kroj, ali i dužina i širina. Po pravilu, što su pantalone šire, to bi trebalo da su i duže, ali ako ste izrazito visoki i mršavi, ili pak nižeg rasta i krupnije građe, biće Vam teže da pronađete pantalone koje odgovaraju. Želite da ostavite dobar utisak na šefa i poslovne partnere, pa bi bilo najbolje da budete profesionalni i ne nosite farmerke ili trenerku. Neformalnije pantalone kao što su chinos dolaze u obzir ako su neutralne boje (crne, smeđe, ili teget) i ako se upare sa odgovarajućim cipelama i košuljom. Chinos pantalone su nešto užeg kroja od klasičnih pantalona, pa bi bilo dobro da ih probate (pa čak i nosite) pre nego što ih obučete na sastanak. Nemojte da nosite pantalone koje su previše uske i kratke, jer će Vam u tom slučaju biti neudobno da sedite.  

  • Džemper

Tokom hladnijih meseci, džemperi su odličan izbor za poslovne sastanke ne samo zbog toga što su topli, već zato što su lako uklopivi sa različitim komadima garderobe. Džemperi lako mogu da budu savršen poslovni komad, ali su isto tako prilično neobavezni ako se uklope sa, na primer, farmerkama . Kada birate džemper, gledajte da on bude odgovarajućeg kroja za Vašu građu i da u sastavu bude blend prirodnih materijala, jer su mnogo prijatniji za nošenje. U zavisnosti od toga da li ćete ga kombinovati sa košuljom ili ga nositi samog, odaberite džemper sa okruglim ili V izrezom. Rolka može da bude sjajan izbor ako se uklopi sa lepim sakoom, a zip džemperi lepo stoje kada se nose preko jednobojne košulje. Važno je i da džemper koji nosite bude svedenih boja ili čak jednobojan, jer šareni dezen može da deluje neprofesionalno.

  • Sako

Sako je odevni predmet koji sa lakoćom pretvara neobaveznu odevnu kombinaciju u formalnu, a kada se uklopi sa odgovarajućim pantalonama, ostavlja utisak da nosite pažljivo skrojeno odelo. Za poslovne sastanke bolje je odabrati jednobojni sako pre nego neki sa dezenom, ali i takvi sakoi ne daju nužno utisak neozbiljnosti. Ako niste sigurni, najbolje je da se držite proverenih, klasičnih modela i boja: ravno krojen i blago ustručen sako smeđe, crne ili teget boje idealno će se uklopiti sa džemperom, košuljom, rolkom, pa čak i polo majicom. Ne zaboravite da se poslednje dugme na sakou nikad ne zakopčava dok stojite, ali kad sedite, slobodno ga otkopčajte skroz jer će Vam inače biti isuviše neudobno.

  • Neobavezna garderoba

Sve je više kompanija koje vode, i u kojima rade, mladi ljudi koji se ne drže strogih „nepisanih pravila“ poslovnog odevanja. Ipak, čak i kada mislite da je poslovni sastanak dovoljno neformalan da ne morate da nosite odelo i kravatu, bilo bi dobro da izbegnete stare patike, iscepane farmerke, i ispranu duksericu. Neobavezna garderoba koja dolazi u obzir na poslovnom sastanku podrazumeva košulju sa printom, tamne farmerke, ili polo majicu kratkih rukava. Naš savet je da ovakav stajling odaberete samo u slučaju da je poslovni sastanak koji Vam predstoji unapred dogovoren kao ležernije okupljanje poznanika i saradnika. U svim ostalim slučajevima, savetujemo da ipak ponesete formalniju i odmereniju garderobu. Na kraju krajeva, imaćete samo jednu šansu da ostavite dobar prvi utisak na poslovne partnere i saradnike.

Designed & developed by: